13 Nisan 2014 Pazar

Yaşadığın Mahalleye Ait Olmak

   Ben doğduğum mahallede yaşadım upuzun yıllar. Aidiyet duygumuz yüksektir ailecenek, aynı evde büyüdü iki kızımızda. Ömrümün son altı yılıdır Bostanlı'da yaşıyorum. İlk geldiğim sene ne çok ağlamıştım "beni kimse tanımıyor, hayalet gibiyim görmüyorlar" diye. 

   Sitelerden bu yüzden nefret ederim, yabancılaşmanın korkunç yerleridir oralar. Yalnızlık dizboyudur, esnaf yoktur arabaya mahkumsundur. O yüzden mahalle arası bir eve site parası verdik altı yıldır.

   Bisikletin ve ilişki kurmayı seven ruhumun sayesinde hayatıma bir sürü güzel insan aktı. Bir cenaze dönüşü (apartmanda girip çıkma yoktur hepsi kapı önü muhabbetçisidir) apartman komşum şaşıp kalmıştı. "Herkesle selamlaşıyorsun, herkesi tanıyorsun"diye. 

   İlk arkadaşlarım esnaftan oldu kuaför Melek, fotoğrafçı Coşkun, berber Engin, Kırçıllar manavın elemanları, mezeci bayan, Bulvar Piliç'in şahane elemanları, Doğal Gıdacı Nasuh bey, Servet pidenin lezzetçi elemanları, Sultan baklavanın üstadı (dondurması on numaradır) Arif bey ilk anda aklıma gelenlerdir, hepsi şahanedirler.

   Evde sıkılınca çıkarım sokağa, bunlardan birinde mutlaka çay kahve içer muhabbet ederim. Bir yığın şey konuşuruz hepsinin muhabbeti sağlam ve çeşitlidir. Akıllı, duyarlı, herşeyin farkında, merhametli, ruhlarını satmamış insanlardır.

   Bu gün henüz iyileşmeme rağmen Şerif hadi hava alırsın gittiğin yere kadar diye evden çıkardı beni. Üst mahalleden Rami beye de hadi dedik. Yavaş yavaş zorla Kaklıç'a gittik, çaylarımızı içtik cüzdanını evde unutmuş Şerif bir çayı Rami bey bir çayı Kemal babamın oğlu ödedi. Kemal babam hemen anladı "keyfin yok senin yavaş yavaş dön terleme" deyip Şerif'e de "kızıma iyi bak" demiş.

   Kes Bike'ın dükkana geldik oradakilerle muhabbet ettik, baktırdık bisikletlerimize Serkan'ım kahveler yaptı içtik. Oradan mahalle pidecimizde karnımızı doyurduk yarın geçerken bırakırım parasını dedik. Evimize döndük.

   Param bitti bir gün çarşıda, Bulvar tavuktan 10 tl istedim 20 tl verdi "abla bulunsun üzerinde, yolda bişi görürsün alırsın" dedi. İşte bunu o sitelerde bulamazsınız. Esnaf sıcaklığı yok oralarda. Mahalleye ait olmak başka bir şey bence. Yoksa kapitalizmin robotu oluyorsun. 

   Esnafla ilişki kurun, adlarını öğrenin, hal hatır sorun. Ailelerini sorun, gelip geçerken kolay gelsin, hayırlı işler, naber diye sesler çıkartın, size de iyi geliyor bu sesleri çıkartmak valla bak :)

   Bu semtten ayrılmamak için çok dua etmiştim nasip oldu. Evimiz hazırlanıyor bizi bağrına basmaya, şimdilik burada yaşlanacağız. Bir şey daha öğrendim ilk yıl çektiğim zorluk döktüğüm gözyaşı bana öyle bir güç verdi ki 5 yılda yeni bir yaşam yarattım burada. 
Artık her yerde yeniden yeni bir yaşam yaratırım gibi geliyor. Ama biliyorum ki her şeyi kolaylaştıran, kesinlikle yaşanan yerin İZMİR olması ve İzmir yaşam kültürünü ruhunda eritmiş insanlarla dolu olmasıdır... 
   

8 yorum:

Unknown dedi ki...

semra ablacım sabah sabah içimi aydınlattın yine ..uzun zamandır yazmıyordun bu yazı iyi oldu benim için.. Bizde bi Ev aldık bu yaz nasipse taşıncaz.ve 16 yıldır aynı mahhallede oturuyoruz evlenmeden önce ve sonra biliyorsun ..şimdi bendede onun sıkıntısı var yeni bir yer şehir merkezinden uzak nasıl olcak diye düşünüyorum bi yandan şimdiki oturduğumuz eve sığamıyoruz artık mertle yeni bir ev herşey sıfır,büyük bir site diye düşünüyorum bi yandanda yeni bir yere alışmak ürkütüyor...

Semra Çetindağ dedi ki...

Ürkme Fulya'cım yeni daima bilmediğimiz yeni güzel deneyimler taşıyor. Siteler sizin gibi genç anneleri mutlu ediyor. Mutlu olacaksınız güle güle oturun sağlıkla :)

Kenyalılar dedi ki...

İzmiri hep sevdim ama hiç yaşayamadım sizin gibi güzel insanların toplaştığı bir yer orası çağdaşlığın ve güzelliklerin Gettosu diyorum bende katılırım belki kim bilir????

Kenyalılar dedi ki...

Gerçekten çok sevindim sizin izinizi bulduğum için ,içim çoştu yaaaa....

Semra Çetindağ dedi ki...

Azcık sohbet ettiklerimiz de iz bırakmak ne güzel tşkler :)

Kenyalılar dedi ki...

Tekrar o güzel şehre geldiğimde sizi nasıl bulabileceğim ve o güzel sohbetinizi eşinizle birlikte nasıl yapabileceğiz????

Kenyalılar dedi ki...

Bu kadar renkli bir insanın iz bırakmaması mümkün değil :))))

Semra Çetindağ dedi ki...

Hepimiz bir rengiz hep beraber rengarengiz :)