16 Mayıs 2013 Perşembe

Kahvaltı Mutluluk Yaratmalı

  Evde hazırladığım çok çeşitli kahvaltılarla kendimi mutlandırdığım için dışarıda ki kahvaltılar beni mutlu etmez oldu. İyi bişi değil aslında mükemmeli arar oluyorsun bulmayınca huysuzlanıyosun, sağlıklı beslenmeye kafayı takınca işin ucu hepten kaçıyor.

  Tam 14 çeşit dizmişim tepsiye, valla bak yumurtayı bandırdığım baharatta üç çeşittir, onu saymadım 17 ederdi o zaman :) Bu  çeşitlerin hiç biri deli para değil, o yüzden görgüsüzlük olacağını sanmıyorum anlattıklarımın. Kolayca satın alıp küçük kaplara koyup tepsiye dizebileceğiniz şeyler. Çok şükür çeşit açısından cennet coğrafyadayız. 

  Günde iki öğün yiyorum sabah kahvaltım 11 gibi oluyor akşam yemeği yiyorum, arada kahve,maden suyu, bazen ayran , yoğurt olabiliyo. En önemli öğünün kahvaltı olduğuna inanır oldum, şifanın yediklerimizde olduğunu anlayalı ise çok oldu tüm ailemin, sevdiklerimin kafasını da ütülerim şunu ye bunu ye diyerek. Meyva tembeliyim, büyük hatam bu, az tüketiyorum ve düzen yok o konuda ben de.

   Kendinize kendiniz den başka kimse yardım etmez, kalkacaksın kocaman kahvaltılarla bedenini ödüllendireceksin. Sağlıklı yaşlanmak için, şifanın yediklerinizle geldiğini düşünüyorum. Bir tür iyileşmeye gerekli ilaç gibi görüyorum kahvaltıyı.

   Ben kahvaltının, yemeğin keyfini zevkini Şerif'in anneannesinden öğrendim. Rahmetle çok sık anarım kendisini, benim yemek kültürüm, sevgim, ilgim onunla başladı. Onca kronik rahatsızlıklarına rağmen, 87 yaşına kadar keyifle yaşadıysa eğer, yedikleriyle ilgisi olduğunu düşünüyorum.

   Kızlarım da alıştı Ege kahvaltılarının çeşitlerine. Büyük kendi hayatın da uyguluyor öğrendiklerini. Evini toplama da usta olamasa da, mutfağı hep temiz, daima yemeği vardır. Dev kahvaltılar hazırlar kendine de sevdiklerine de. 

   Eksik olan, hafta için de yalnız kahvaltı yapıyorum, son süsü insandır o sofraların. Ama yoksa da yalnızsan, anın tadını çıkaracak atmosferi yaratacaksın yolu yok. Ben film seyrederim, sakin konulu seçerim, onların sesleriyle yavaş yavaş, huzurla demlenirim. Bir tür meditasyondur bu, bedene ve ruha aynı an da etkili hem de :)

   ""Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem 
   Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı."" 
            Demiş Cemal SÜREYA...

   

4 yorum:

Unknown dedi ki...

semra teyzem geleyim ben kahvaltılarına eşlik edeyim sana..:)

Semra Çetindağ dedi ki...

Yağmurcum kop geeeelll :)

Unknown dedi ki...

Semra Abla kahvaltıları ailecek bizde çok severiz özenle hazırlarız ,ne geldi aklıma annem pazar kahvaltılarına yapardı artık yapmıyor gerçi şöle kısaca bir tarif vereyim, ekmek kızartılır , kızarmış ekmeğin üzerine sarımsak sürülür , o sarımsak sürülen yüz zeytinyagına batırılır ve üzerine ''poy''(şimdi aktarlarda yedi bahar olarak satılıyor sanırım)kararınca serpilir. değişik güzel bir tat, kokusuna uyanırdık ve gömülürdük...işte tombikliğimizin altyapıları o günlerde hazırlanmış:)))

Semra Çetindağ dedi ki...

Cemcimm ne güzel bir anneymiş o özlenir onun her yaşattığı an aynısını kekik sürerek yapardık çocukkene, bi zamanlar ben de çocuktum valla :))