2 Temmuz 2013 Salı

Yüreklerinin Götürdüğü Yere Giden Kızlarım

   Büyük kızım Mimar Sinan Üniversitesini hedef koyduğun da resim öğretmeni bir arkadaşımız "çıtayı çok yüksek koyuyor kazanamaz" demişti. "Kazanamasın, ama hiç olmazsa denemiş, hayali için çalışmış olacak" demiştim. Grafik istedi olmadı, çok zor kazanamam dediği resmi kazandı. Odasının her yerine  MSÜ yazmıştı, hayalini gerçekleştirdi, uçarak gitti okumaya.

   İstanbul canını çok yaktı, çok yalnızlık çekti, küçücük Manisa'dan çıkıp koca şehir de kaybolmadan yaşamak için çok didindi. Ama hiç pes etmedi, hiç isyan etmedi, hiç pişman olmadı. Kendisine hayranımdır "Amazon ormanında kahvaltı bıçağı ile yollar açtın kendine" derim her zaman. 

   Üniversitenin ilk yılından beri çalışıyor promosyon standları,  reklam, tv dizisi, film, tiyatro oyunculukları yaptı, skeçlere oyun yazdı. Tüm bunları torpilsiz desteksiz tek başına yaptı. Şimdi kendine yeni ormanlar arıyor elinde kahvaltı bıçağıyla dalacak, yüreğinin götürdüğü yollar planlıyor sık sık, yolu açık olsun daima .

   Küçük kızım geçen sene ilk sınavda panik yaşadığı için, puanı hak ettiğinin altında gelince çalışmayı bırakmıştı. Geçirdiği sıkıntılı dönem de ömrünün ilk antidepresanlarını içirdik. Çalışmadan girdiği ikinci sınav sonucunda, Ege ve 9 eylül de hayal ettiği bölüme girebilecekken "benim yapabileceğim puanla, olmam gereken yer oralar değil" diyerek gitmeyi red etti. 

   Çok üzüldü, üzerine gelen bir sürü insana karşı direndi. Biz ana baba da "o kadar üzülmeye değmez bir yıl daha hırpalanacaksın, git bunlar da üniversite" dedik. Bir kişi bile demedik yahu "bir daha denesin" diye. İşte bizim tırsak kuşak ile Y kuşağı na örnek oldu bak yine . 

   Kocaman bir yıl ana kız büyük keyif küçük üzüntülerle geçirdik . İlk sınavda aldığı çok güzel sonuçla martılar gibi uçtu günlerce. Çok büyük mutluluk yaşadım onu öyle uçarken seyretmekten .  İkinci sınavlar da  tarihin en zor matematik sınavıyla yıkıldılar, o yüzden sonuçlara bakmamıştı. 

   Dün sabah 13 de açıklanacağını okudum gazetede. Rahat olacağım son saatler diye korkudan yatağıma döndüm istediği yer olmazsa diye daraldım. Çocuklarımızın üzülmelerine engel olamayacağımız durumlarda, anne baba çok ama çok acı çekiyor. Ana baba olmanın en boktan yeridir o anlar .

   Uyandırmadım onu da, ne kadar geç baksa o kadar iyi diye, saat gibi kalktı ben iki kez baktığım da açıklanmamıştı. O tekrara bastı şak açıldı sayfa, bir sürü rakam anlamam imkansız. Kalbim güm güm, nefesim durdu sanki, gözüm evladım da (beni tanıyan bilir yeminle okul umurumda değil) rengi soldu, ben aklımdan binlerce teselli sözcüğünü taramaya başladım. 
   Usulca kazandım dedi kendini koltuğa attı. Laynn kazandısa neden soldu, neden bayılıyo gibi attı kendini, ben yanlış mı duydum oldum bir an. Sona sarıldık bir birimize. Sona da doğru mu hata olmasın dedi, anaam olurmu öle bişiii oldum yine , bir daha tek tek baktı ve HAYALİNE GİDEN YOLUN KAPISINI TEKMEYLE AÇTI.

   Sonrasın da kahvaltı hazırlarken, onun o küçücük haliyle o kadar kalabalık baskıya karşı aslanlar gibi direnişi, sisteme karşı koca bir yıl tek başına savaşması, kazanıp giden arkadaşlarına hüzünlenişi, kazanamazsam diye üzülmeleri  geldi aklıma (valla şu anda da ağlıyorum). Zaferine hıçkıra hıçkıra ağladım. Ömrüm de ilk kez mutluluktan ağladım. 

   YÜREĞİNİZİN GÖTÜRDÜĞÜ YER DE MUTLU OLUN doğurduklarım. Bir doğurmadığım dediğim veletlerim, yüreğinizin götürdüğü yerlere gidin, savaşın bunun için, yola çıkın, dayatmalara direnin. Hayatınız sadece sizin...         

15 yorum:

Unknown dedi ki...

ablacım valla ağladım ne güzel duyguların var senin ya egeciğin yolu açık ve aydınlık olsun. allah benimkinede nasipsin yüreğinin yere gitmeyi sevgiler hatice

Semra Çetindağ dedi ki...

Haticecim tşkler, onlar yüreklerinin götürdüğü yeri seçerken çok akıllı davranıyorlar, senin kuzundan da yaşayalım bunları inşallah :)

senem dedi ki...

cooooksevindim tebrik ederim.Sistemin dayatmalariyla torpulendikleri halde oyun buysa iyi bakalim oynayalim ama ben kazandim diyebildikleri icin ayrica kutluyorum.

Semra Çetindağ dedi ki...

Senemcim tşkler,senin de yüreğin götürüyor az kaldı İtalya'nı kucaklamaya :)

Unknown dedi ki...

Çok sevindim kraliçem hayırlı uğurlu ve yolu daima açık olsun..

Semra Çetindağ dedi ki...

Şövalyem Anıl'ım, ben dualarıma hepinizi kattım daima, yüreğinizin götürdüğü yerler de mutlu olasınız hepiniz :)

Unknown dedi ki...

Yazini okurken gözlerim doldu cok ama cok sevindim Allah hem Silanin hemde Egenin yollarini acik etsin iki kizinda senin gibi amazon boyun eymemeyi direnmeyi kimseye eyvallah dememeyi istediklerini almayi senden aldiklarini düsünüyorum sende öyledin hala öylesin seni cok eski taniyanlarda ayni benim gibi düsünürler:) Allah önlerini acik etsin allah iyi insanlarla karsilastirsin kutluyorum insallah cok basarili olsunlar

Semra Çetindağ dedi ki...

Safiyem beni en eski tanıyan bir sen varsın dostum, tşkler yorumuna, ben amazon oldum mu bilemem,elimden geleni yapmaya çalıştım hep, umarım mutlu olurlar, küfürlerini bana şükürlerini Allaha iletsinler :))

Unknown dedi ki...

Hayat yollarinda istedikleri sevdikleri seyleri yaptikça cok mutlu olurlar insaallah :) ( sen amazonsun ) :)

Aşçı Fok dedi ki...

Semra'cım çok duygulandım... Senin, kızlarını kucaklayışında benim anlayamadığım bir şey var! Adını koyamadığım bir şey bu. Annelik desem salt annelik değil bu. Sen farklı yerinden kavrıyorsun çocuklarını. Onların hissiyatlarıyla savaşıyor cebelleşiyor konuşuyor ve yıpranıyorsun... Tabi çok da seviniyor coşuyorsun. Bu özel bir durum. Her ebeveynin yaşadığını sanmadığım bir durum. EGE'yi tüm kalbimle kutluyorum. Sıla'mız zaten aldı başını gidiyor kendi bildiği yaşam yolunda... Hayrına olsun çocuklarımızın. İnsani duyguları paylaşmakla yıkıldı tüm tabular zaten. Artık kimse eskisi kadar çok roman okumuyor neden? Çünkü gündelik yaşamın romanları daha bizden daha gerçek. Semra kadar gerçek. Duygu titreşimin her daim titreşsin güzel kadın, iyi ruh. Sevgilerimle.

Gülfiye dedi ki...

Bir ANNE duygularını ancak bu kadar güzel ifade eder... Senin anneliğine her zaman hayranlık duymuşumdur Semracım. Harika bir ailesiniz; Sen,Şerif, Sıla, Ege. Hepinizi çok seviyorum. Allah Sılanın, Egenin yollarını açık etsin;size de onların başarılarını görmeyi nasip etsin...!

Semra Çetindağ dedi ki...

Bu gün "Tıp oku diye baskı yapmayan tek annesin sen" dedi bana. Her sabah mutlulukla gideceğiniz mesleğiniz olsun dedim daima. Nurdan'cım beni iyi tahlil eden çok ama çok az insanımdan birisin çok tşkler dostum :)

Semra Çetindağ dedi ki...

Gülfiye'cim çok tşkler sadece elinden geleni yapmaya uğraşan insanlarız biz. Tıpkı sizin gibi Işığı da hep beraber yetiştireceğiz iyi dürüst namuslu merhametli insanlar olsunlar inşallah :)

Adsız dedi ki...

Sinirlerim zaten haraptı hepten koyverdim yahu..:)) ismi.

Semra Çetindağ dedi ki...

Koyvermek bazen en iyi ilaçtır İsmi şifa olsun :)