19 Şubat 2013 Salı

İkinci Bahar Hakları

   Bundan 40 yıl önce insanlar bir kere evlenir, kocan ölse, boşansan evlenmek yakışık almazdı, ayıplanırdı. Hele çocukları varsa kadının "boyunca çocukları var" denir cık cıklanırdı.

   Erkek karısı ölürse çocuklarına bakacak kimsesi yoksa evlendirilir. Ama derin hüzün olurdu o evlerde. Çocuklar sessiz, kadın kahkahasız olurdu. Aklımda böyle kalmış çocukluğumdan . Hatta en çarpıcı iki evlilik mıh gibi kaldı aklımda.

    Biri gelin geldiği mutlu olduğu koca ailesiyle yaşayan sokak bilmeyen güzel kadındı bir de oğlu olmuştu huzur içinde yaşıyorlardı. Erkek 3. yıllarında trafik kazasında öldü. 2 yaşındaki bebekle bir daha o evden ayrılmadı. Oğlunu büyüttü Doktor oldu oğlu . O boylu boslu kadının hayatı üç yıllık evlilikle bitti.

   Diğeriyse kaynana beğenip seçip aldı o da dalyan gibi çok güzel kızdı, ne düğünler yapıldı oy oy. Damat evi 5-6 ay sona terketti "sen kendin için aldın gelini sizi başbaşa bırakıyorum " deyip çıktı gitti. O gidiş asla dönmedi boşanmadı da anasının onaylamadığı sevgilisine dönmüş, ölünceye kadar onunla kaldı. Valla ayrılmadı hiç Vacidanımla gelin, çocuğu da olmamıştı. Vacidanım öldükten sona, oğul da göçünce, evlendi diye duydum gelini umarım mutludur .Paramıydı sorun yoksa başka nedenler mi vardı hiç öğrenemedik.

   Annemle babam korkunç bir evliliği 33 yıl sonra bitirmişlerdi. En küçük çocuk bendim 17 yaşımdaydım. Hepimiz annem ile yaşadık . Babam, ninemin dedemin evine dönmüştü. Evlendi o daha sonra.

   Annem evlenmedi, aklından bile geçirmedi. Güzel bir kadındı.Daha 50 yaşındaydı. Bu akşamki dizide ikinci baharında, aşık olup evlenen kadını görünce, anneme ışınlandım . Çok isterdim bir kere aşık olup, derin muhabbet edeceği, bir erkekle geçseydi ömrünün son yılları. Kaç kez "izin ver kendine, sev birini evlen git, bu oğlanların sorunları bitmez" demiştim .

   Tuaf bir yanıtı olmuştu "başkasının yorganları altına giremem bu yaştan sonra" demişti. Yatağına değil yorganına, bu akşam düştü bu aklıma çok hüzünlendim .Bir yandan 40 yılda çok şeyin değiştiğini fark ettim. Dalga geçiyoruz evlenme proğramları ile ama, orta yaş üzeri yaşlılar daha çok evlenmek istiyor. Bu beni mutlu ediyor, kendilerine yeni bir hayat kurmaya ortaya çıkıyorlar.

   Umarım benim annemde platonik bile olsa aşık olmuştur, içini hoplatan çıkmıştır, bilmediğim bir yaşanmışlığı olmuştur.Keşke dobra dobra yaşayabilseydi keşke.İkinci bahar yaşayanlar arttıkça mutlu oluyorum. 

   Hayatlarının mutsuz gidişatına dur diyen herkesi takdir ediyorum, yeni hayat inşaa edenlere hayranım. Çocukluğumda birde esprisi vardı cuma namazından dönen erkekler dul analarına, imam dedi üç kere sormak zorundayım deyip "ana koca istiyon mu? Ana koca istiyon mu? Ana koca istiyon mu ? diye sorarlardı. Anne de zevzek, amannn deli derdi . Kahkahalar kopardı 
   
    Siz de ananız dulsa sorun bu cuma, çok sevapmış valla öyle derlerdi :))

2 yorum:

Unknown dedi ki...

bayıldım bu soruya :))

Semra Çetindağ dedi ki...

Sor gare cumaları tanıdığın dullara Yağmur :)